FAQ

FAQ – Frequently Asked Questions

Vind hieronder alle meest gestelde vragen.

FAQ - Frequently Asked Questions van Isovariant

Is het schuim van polystyreen schadelijk voor de gezondheid?

Helemaal niet. Neopor behoort tot de zuiverste bouwmaterialen op de markt en beantwoordt aan de strengste eisen; het is zelfs voedselveilig en mag bijvoorbeeld gebruikt worden voor het transport van voedingsmiddelen die gemakkelijk bederven zoals vis.
Het polystyreen heeft zelfs volgende biologische test doorstaan: het werd gebruikt als bijenkorf, als broedkooi en zelfs als recipiënt voor het kweken van kleine organismen.
Een Brits instituut testte de zuiverheid van polystyreen door gedurende twee jaar 5% polystyreen toe te voegen aan de voeding van proefdieren*. Aangezien polystyreen voor 97% uit lucht bestaat, betekent dit dat deze dieren gedurende deze twee jaar 1,5 keer hun voedingsvolume in gemalen polystyreen hebben opgenomen.
Resultaat : het polystyreen werd volledig verwijderd door de dieren, welke in goede gezondheid verkeerden.

Beton kan ook beschouwd worden als een biologisch verantwoord bouwmateriaal; het wordt zelfs gebruikt om kwetsuren van oude bomen op te vullen.
Citaat van de minister van leefmilieu van Hessen: “De natuurlijke oorsprong van een bouwmateriaal garandeert niet dat dit materiaal gezond is, net zomin als moderne plastics per definitie ongezond zijn”.

Neopor® van de firma Variant-Haus bestaat hoofdzakelijk uit hard schuim. Het is moeilijk brandbaar en niet ontvlambaar. Bovendien beschermen de binnenbepleistering en Neopor® tegen een eventuele brand.

Ja. Als er nachtvorst voorzien wordt, dan volstaat het dat de met beton gevulde muur afgedekt is. De vorst kan door de hoge isolatiewaarde van de blokken en de natuurlijke warmte van beton niet tot in de betonmantel dringen.

Voor de bevestiging van hangkasten wordt eerst in de binnenste isolatieplaat een uitsparing gemaakt, waarin vervolgens met pluggen een vierkanten houten balk wordt vastgemaakt in de betonmantel. Nadien kan men hierop de overige bevestigingselementen aanbrengen. Kaders kunnen vastgemaakt worden met bevestigingshaken. Zwaardere kaders, lichte wandkasten en legplanken kunnen in de betonmantel verankerd worden.

De binnenmuren zijn even robuust als klassieke muren dankzij de betonmantel, de isolatieplaten en de onontbeerlijke bepleisteringslaag van 10 mm, aanwezig zowel aan de binnenkant als de buitenkant.

Een woning gebouwd met Isovariant-bouwstenen is een massiefbouw en bijgevolg steviger dan een traditionele hardbouwwoning. De eerste woning die werd gebouwd met een thermisch isolatiesysteem in polystyreen vierde onlangs haar 50e verjaardag en vertoont nog geen ouderdomsverschijnselen. De betonmantel is bovendien tegen weer en wind beschut dankzij de isolatielagen