Gecontroleerde mechanische ventilatie

Het ventilatiesysteem is verplicht voor alle nieuwe gebouwen. Het is daarom belangrijk om goed te kiezen!  

Er zijn twee soorten gecontroleerde mechanische ventilatie: enkele stroom (C) en dubbele stroom (D).   

Enkele stroom mechanische ventilatie: De afzuigkap zuigt lucht aan om een vacuüm in huis te creëren. De lucht van buiten komt het huis binnen via de luchtinlaatopeningen in de hoofdkamers (droog). Bovendien wordt de lucht die wordt afgezogen door de afzuigopeningen, die zich in de kamers met een waterpunt bevinden, naar buiten afgevoerd.    

Het nadeel van dit type mechanische ventilatie is dat je door de hoge luchtuitwisseling een soort koude tocht kunt voelen en van nature de neiging hebt om de verwarming hoger te zetten. Anderzijds heeft enkele stroom mechanische ventilatie het voordeel dat het minder duur is dan dubbele stroom … Die keuze dien je zelf te maken 😊   

Dubbele stroom gestuurde mechanische ventilatie zorgt voor een constante verversing van de lucht in huis. Hij zuigt muffe lucht af en brengt de buitenlucht naar binnen, maar zonder je huis te koelen. Het systeem is namelijk uitgerust om tussen 80 en 90% van de warmte van de muffe lucht terug te winnen om de nieuwe binnenkomende lucht te verwarmen.  

U profiteert van een gezonder huis dankzij de constant ververste lucht, zonder bijverwarming. Het is wat duurder qua systeem, maar uiteindelijk bespaar je warmte en luchtkwaliteit! 

 

www.isovariant.be