Hoe een funderingsplaat (een vloerplaat) realiseren ?

De funderingsplaat (of vloerplaat) 

De funderingsplaat is essentieel voor uw woning, omdat ze het gewicht van uw hele woning zal ondersteunen. 

Het is daarom belangrijk dat het robuust is en zonder fouten uitgevoerd wordt. 

Welke materiaal moet U gebruiken?

– planken, latten, spijkers, hamer, koord, draad om af te binden, ijzerwapening, waterpas en/of laser, geotextiel en visqueen.

Technische Tips: Hoe pak je het aan?

– Vooraleer te starten dient uw project altijd te worden onderzocht door een ingenieur. Hij zal het type van de wapening en de dikte van uw betonplaat bepalen.

– Realiseer de grondwerken, en let op de diverse lagen die onder de funderingsplaat komen . In principe wordt deze informatie verstrekt door uw architect op de aangeleverde plannen. (Voorbeeld: zand, verhardingen, …)

– Plaats het geotextiel en vervolgens de visqueen op de ondergrond. Zorg altijd dat het breder is dan je funderingsplaat.

– Begin met het maken van de bekisting rondom de toekomstige plaat. Controleer de rechtheid van uw muren (met behulp van de stelling van Pythagoras, bijvoorbeeld). Zet hiervoor alle planken uitgelijnd en op niveau met een laser, op de hoogte die door uw ingenieur bepaald werd. Spijker de planken aan elkaar en ondersteun ze met verticale en/of andere balken.

– Plaats de ijzerwapening enkelvoudig of in dubbel-lagen volgens de specificaties vermeld op de ingenieursplannen. Bind elke ijzerbar zonder te vergeten om ze te verdubbelen om de 30 cm. Als het een dubbele ijzerwapening is, bind ze op elk niveau vast met verspreiders!!!

– Voorzie de afvoerbuizen of andere voorzieningen die in de funderingsplaat moeten geplaatst worden.

– Stort tenslotte het beton met het gebruik van een betonpomp tot op het niveau van de planken en probeer altijd een zo horizontaal mogelijke plaat te verkrijgen. Maak de plaat met behulp van een helikopter glad indien nodig.